Antibacterial activity of fusion from biosynthesized acidocin/silvernanoparticles and its application for eggshell decontamination

ملخص البحث

هذه الدراسة تهدف الى الحصول على منتج حيوى من خلال دمج الاسيدوسين المنتجة من البكتيريا حمض اللاكتيك مع جسيمات النانوالحيوى المنتج من فطر الاسبرجلس قادر على تقليل الحمل الميكروبى الممرض من على قشور البيض للتعقيم وزيادة الفترة اللتخزين للسيطرة على الكائنات الحية الدقيقة المسببة للأمراض في مجالات الغذاء والدواء. ويتم انتاج الاسيدوسين من بكتيريا حمض اللاكتيك المعزول من اللبن المخمر واستخدامه كمضاد للنشاط البكتيري وعمل تنقية له باستخدام املاح الامونيوم ليكون 6.6 كيلو دالتون.تمت دمج الاسيدوسين مع الجسيمات النانوية الفضة Bacillus cereus ATCC 14579 and Staphylococcus aureus ATCC 25923 يمكن الحصول على نتائج صديقة للبيئة ولها القدرة على استخدامها كالمضادة للميكروبات الممرضة و المحتملة لاستخدامها في حفظ الأغذية غيرها Bacteriocins from lactic acid bacteria (LAB) are useful to control the persistent development of pathogenic microorganisms in food and medicine fields. The bacteriocin acidocin was extracted from Lactobacillus acidophilus M1 that was isolated from fermentedmilk, purified usingammoniumsulphate fractionation, and gel filtration column chromatography using Sephadexmatrix and applied as a potential antibacterial agent. The molecularweight of the purified acidocinwas estimated using SDS–PAGE to be 6.6 kDa. The acidocin was compared with silver nanoparticles (SNPs), biosynthesized by Aspergillus brasiliensis (niger)ATCC16404, against two bacterial strains Bacillus cereus ATCC 14579 and Staphylococcus aureus ATCC 25923. Both acidocin and SNPs showed significance antibacterial effects using disc and well diffusion methods; the maximum antibacterial activity was proved against B. cereus from acidocin/SNPs composite using a ratio of 1/1 from each agent. The application of acidocin/SNPs composite as immersion solution, for disinfecting chicken eggshells, resulted in remarkable reduction in microbial load on the shells of 5.53 log10 CFU/eggshell. Results could provide an eco-friendly approach for potential antimicrobial composites to be used in food preservation and other health protection researches.

مكان النشر:

International of Basic Microbiology، العدد .

تاريخ البحث:

2017

الكلمات الدلالية:

Aspergillus brasiliensis, bacteriocins, food preservation, Lactobacillus acidophilus, purification

ملفات: